News, Blogs & Interviews

2014 (October) - Helden denken niet, ze doén - Volkskrant

'Extreem altruïsme', zoals je leven in de waagschaal zetten om een ander te redden, maakt deel uit van de normale menselijke natuur.

"Heldendaden verrichten we intuïtief, zonder nadenken. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 51 gedecoreerde helden. Ze grepen in tijdens steekpartijen, bevrijdden mensen uit brandende auto's en haalden drenkelingen uit het water. De studie staat in het nieuwste nummer van Plos One."

Lees het artikel op de website van de Volkskrant.

2013 (May) - Empathy Definitions, Measurements & Metrics: Marco Iacoboni, Lidewij Niezink, Edwin Rutsch


2013 (March) - Samen staan we sterk - Labyrint wetenschap

“See the world through other peoples eyes,” zei president Obama tijdens een van zijn veelbesproken toespraken. Hoewel iedereen kan bedenken hoe je jezelf zou voelen in de schoenen van een ander, is het een fundamenteel andere vraag te bedenken hoe een ander zich nu echt voelt. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk de wereld door iemand anders zijn ogen te zien? Psychologe Lidewij Niezink van de Hanzehogeschool Groningen legt uit waarom we deze vaardigheid moeten trainen, vooral in het bedrijfsleven.

Lees het interview op de website van Labyrint.

2013 (Februari) - 5 Compassievragen: Lidewij Niezink

Regelmatig vindt u op deze website een interview met een persoon die ‘iets’ met compassie heeft. Deze week is onze gast: Lidewij Niezink, docent/onderzoeker Toegepaste Psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen.

Lees het interview op de website van het Handvest voor Compassie.

2012 (December) - Ik hielp een onbekende vrouw behangen. Ben ik nu een goed mens? door Sander Roks

Zoals dat gaat op een dinsdagavond was ik een paar weken geleden met een half oog De Rijdende Rechter aan het kijken, maar vooral heel erg gefocust op het neurotisch rondrazen op Facebook. Zo kwam ik op het profiel van Dieneke (niet haar echte naam) terecht en bleef ik daar net iets langer hangen dan de 0,6 seconden die ik gemiddeld voor een profiel uittrek. Via haar openbare status updates kwam ik te weten dat haar leven niet zo lekker liep. Kat net overleden, problemen op het werk, geen geld voor vakantie, dat soort dingen. Ik kwam ook te weten dat ze haar huis aan het opknappen was, maar dat dat door haar zwakke rug totaal niet opschoot. Ik kreeg medelijden met haar en mede door de gezellige knijpwangen die ik op haar profielfoto zag staan wilde ik haar een handje helpen.

Lees meer

2012 (November) - Empathy and Compassion in Society Conference


A roundtable with CCARE director James Doty


The aim of the roundtable was to share the benefits of research in empathy and compassion in general, and in particular on its applications in education, health and social care. Specifically, to draw the attention to the possibility of training the mind in compassion as a very valid area of research with many practical implications.

 

2012 (November) - De empathie cirkels van Lidewij Niezink

Uitzenddatum zaterdag 17-11-2012, Hemelsbreed, Radio 5 (14 min)

Psychologe Lidewij Niezink is gepromoveerd op de betekenis van empathie. En sindsdien geeft zij vorm aan de ontwikkeling van een cultuur van empathie en compassie. Samen met de Amerikaan Edwin Rutsch heeft zij een instrument ontworpen om empathie te ervaren, te beoefenen en te exploreren: de Empathie Cirkel. Die kent een bepaald stramien: men maakt afspraken zoals bijvoorbeeld het achterwege laten van oordelen. In kleine groepen gaan deelnemers door vijf fasen van empathie. Vooral in de gezondheidszorg is zo’n benadering volgens Niezink hard nodig.

Bekijk ook eens de website van interviewer Menno Bijleveld.


2012 (September) - Blog by Irene Muller-Schoof: Empathie Cirkels

When someone really hears you without passing judgment on you, without taking responsibility for you, without trying to mold you, it feels damn good. It is astonishing how elements that seem insoluble become soluble when someone listens. –
Carl Rogers

Op het gebied van compassie en empathie zijn er veel interessante initiatieven. Lidewij Niezink, gepromoveerd op de invloed van empathie op hulpgedrag, geeft concreet vorm aan de ontwikkeling van een cultuur van empathie en compassie. Zij ontwikkelt onder andere een prachtig instrument om empathie te ervaren en te exploreren met Empathie Cirkels. Op YouTube is te zien wat de impact kan zijn als er echt naar je geluisterd wordt. Lees meer


2012 (May) - Blog by Shan Boggs: Power of Empathy

The mindfulness movement is not just a west coast phenomenon for overworked, stressed-out individuals dissatisfied with their highly competitive lifestyles, sufferers of anger or depression, or those whose lives are sufficiently unwell to the extent that they are seeking ways to cope with personal health crises. It is very much a worldwide movement to expand awareness of the self and our relationship to others. People in other countries are exploring very positive uses for mindfulness in unusual settings... Read more


Shän Boggs is a writer and editor living in Los Angeles. Her interests include science, technology, the environment, health, education, multimedia, art, and gourmet cooking. For more information, visit: http://burtonwoodmedia.com

 

 2012 (May) - Interview with Edwin Rutsch cultureofempathy.org

Lidewij Niezink & Edwin Rutsch: Dialogs on How to Build a Culture of Empathy


How to build a culture of empathy?


1. Stop looking for/longing for/ (dis-)believing in the qualities of empathy and compassion outside of ourselves. We ALL possess these qualities already (as research is showing us). They are part of our cognitive and emotional repertoire. There is nothing to expect out there, it is inhere.


2. Develop and make use of the methods offered to cultivate empathy and compassion within ourselves according to what speaks to our individual minds and hearts.


3. Stop reading and writing and believing in only half of the human make-up. Balance ego-focus and other-focus. Fearlessly Love others as well as ourselves.


See more video interviews and lots of resources on empathy at the excellent website Edwin Rutsch is running!

2012 (March) - Complex Empathetic Altruism - Dedicated to Lidewij Niezink - (C) 101610 - R Leonardo Helton2010 (September) - Interview De Zevende Hemel - Boeddhistische Omroep Stichting


Psychologe Lidewij Niezink promoveerde op een proefschrift over de relatie tussen empathie en altruïsme, met de titel Considering others in need. Ze verwondert zich over het feit dat altruïsme in onze samenleving wordt ondergewaardeerd: ‘We zijn roedeldieren. We kunnen niet zonder elkaar. Iets voor elkaar overhebben is daarom geen schande. Altruïsme maakt van de wereld een aangename plek. Als je een ander helpt, geeft dat een goed gevoel.’ Niezink reisde ruim een jaar door Azie, was betrokken bij een hulpproject in Nepal en zet zo haar vraagtekens bij het altruïstische karakter van een aantal boeddhistische organisaties in Azië.

Beluister in Media Player


2009 (Mindmagazine) - Brok in je keel? Emotiepsychologen verklaren het fenomeen ontroering

Volschieten bij de aanblik van een doodzieke schoonvader of bij het eerste, ontwapenende lachje van een baby - ontroering overvalt je op de meest uiteenlopende momenten. Maar wat is ontroering precies? En heeft het een functie?

Daar ligt hij dan, mijn schoonvader. Bleekjes in de kussens van een ziekenhuisbed, kapje voor de mond en talloze slangetjes die in zijn lichaam verdwijnen. Zijn waterige ogen zien iets wat wij niet zien. De operatie heeft hij godzijdank overleefd. Wat hij nog niet beseft is dat hij zijn onderbeen kwijt is. De confrontatie met deze broze man die vecht voor zijn leven doet mij ter plekke volschieten. Net als een nest jonge katjes dat kan doen. Of een zielige film. Maar ook het zonlicht dat schijnt op frisgroene berkenblaadjes. Of de verstilde klanken in een pianoconcert van Rachmaninov. Of een opa die zijn kleinzoon de fles geeft.

Lees volledig artikel (pdf) van Iris Dijkstra

2008 (April) - De kick van goed doen - Jorien de Lege - Volkskrant

Soms komen mensen tot onzelfzuchtige daden die wij altruïsme noemen. Maar geen daad zo onbaatzuchtig of er zit een egoïstisch voordeel aan: van helpen word je vrolijk.

Bas (38) heeft kanker. Voor hemzelf, voor zijn vrouw, zijn drie kinderen, zijn vrienden en collega’s is dat erg. Maar zijn ziekte raakt ook een grote groep mensen die hem nog nooit hebben gezien. Ze hebben hem nooit gesproken, ze weten niet wat hij graag doet op een vrije zaterdag, of van wat voor boeken hij houdt.

Zijn vrouw Kaatje (39) kennen ze voornamelijk van internet, van het forum van Ouders Online. Onder het pseudoniem Kaatje geeft ze digitaal al jaren advies, commentaar en een kijkje in haar eigen leven, dat met twee zwaar allergische dochters en haar autistische zoon niet altijd gemakkelijk is.

Lees meer

2008 (March) - Altruisme is een keuze - Kennislink

 Zien lijden, doet lijden. Dat weten we allang. Dat dit gevoel eigenlijk een uitdrukking van empathie is, werd onlangs ontdekt door Niezink (RuG). En empathie zorgt er weer voor dat we anderen willen helpen: we worden er altruïstisch van. In tegenstelling tot de evolutionaire theorie over altruïsme werkt dit mechanisme niet alleen bij familie, maar vooral bij vrienden. Altruïsme is dan ook geen automatisme maar een keuze.

Als we onszelf vergelijken met anderen die slechter af zijn, voelen we ons daardoor vaak gespannen of angstig. Dat komt omdat we zo betrokken zijn bij de persoon in nood dat we ons ermee identificeren. Onze negatieve emoties zijn eigenlijk een uitdrukking van empathie, ontdekte de Groningse promovenda Lidewij Niezink. En empathie zorgt er weer voor dat we anderen willen helpen: we worden er altruïstisch van.

Lees meer

 

2008 (March) - We help Friends due to Empathy; Relatives due to Expectation of Reciprocity - ScienceDaily

Empathy is an emotional reaction to the plight of others. Empathy can lead to altruistic behaviour, i.e. helping someone with the sole intention of enhancing that person’s wellbeing. If we see people in difficulty, for example, we feel the same emotions, and this may prompt us to help them. Yet the relationship between empathy and altruism is still far from clear. Psychologist Lidewij Niezink has researched this subject. She concluded that when we help friends in need, we are prompted by feelings of empathy, and that when we help relatives we do so because we have expectations of reciprocity.

Read full article - ScienceDaily